Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари

Дата: 2015-12-27

Разкрита медийна манипулация: химикала диацетил е 750 пъти повече в тютюневите, от колкото в електронните цигари

 

Доклади за високи нива на потенциално опасен химикал в електронните цигари са силно преувеличени и са част от пропаганда към демонизирането на вейпинга според водещ учен в сферата на контрола над тютюна.

Диацетил, химикал, който се свързва със сериозното белодробно заболяване “bronchiolistis obliterans” по-познато като “Pop-corn lung” е открит в 39 от 59 овкусени течности, изследвани от учени в „Harvard T.H. Chan School of Public Health“.

Медийни кампании по целия свят започнаха публикации със заглавия, преувеличаващи риска от електронните цигари от типа „Вейпинга може да ви доведе до “Popcorn Lung” и “Електронните цигари са свързани с нелечимо белодробно заболяване“.

Но според др.Майкъл Сийгел, професро в Департамента по Обществени Здравни Науики в Boston University School of Public Health, Харвардското изследване има няколко фрапантни пропуска, а нивата на излагане на диацетил чрез вейпинг в сравнение с пушене на тютюневи продукти се различава хилядократно.

Сийгел, който е прекарал 25 години в сферата на тютюневия контрол, изтъква, че изследването публикувано в жунала „Environmental Health Perspectives“ не споменава, че тютюневите цигари съдържат диацетил в далеч по-големи количества от която и да е течност за електронни цигари.

От цифрите, Сийгел открива, че ежедневното излагане на диацетил при тютюнопушене е средно 750 пъти по-голямо, от колкото при вейпинга. Вейпърите са, средно, изложени на дневна доза от девет микрограма диацетил, докато пушачите на тютюневи продукти в сравнение с тях, са изложени на 6718 микрограма.

Но доказателствата стават по-лоши за публикуващите сензационните заглавия и анти-вейпинг активистите. Нивата на диацетил в „най-лошата“ тествана електронна цигара са 85 пъти по-малко от „най-лошата“ тествана тютюнева цигара, пише Сийгел. Течността за електронни цигари с най-високи нива на диацетел в Харвардското изследване, излага вейпърите на 239 микрограма срещу 20340 микрограма при сериозните тютюнопушещи.

„Bronchiolitis obliterans“ е известно като “popcorn lung”, защото е открито при работниците, които вдишват изкуствения маслен овкусител използван за направата на пуканките за микровълнови печки. Някои от случаите са били толкова тежки, че пациентите са се нуждаели от трансплантация на белия дроб.

Но вейпърите имат малки основания за притеснения от относително малките нива на диацетил в електронните цигари в сравнение с тютюневите продукти.

Не само, че риска от излагането на диацетил е значително по-малък при вейпинг в сравнените с тютюнопушенето, но според Critical Reviews in Toxicology, тютюнопушенето не е доказано като риск за заболяване от „bronchiolitis (popcorn lung)“.

Говорейки с Daily Caller News Foundation, Сийгел обяснява реакцията на Харвардското изследване и какво казва то относно позицията на публичните здравни движения по въпросите свързани с вейпинга и медийното отразяване на изследванията в сферата на електронните цигари.

„Много усилия се полагат за демонизирането на електронните цигари и много изследвания, опитващи се да намерят рисковете, което е добре, защото трябва да знаем ако има такива, но представянето на изследването беше много пристрастно и предубедено“, казва Сийгел.

„Това което всъщност прави то, е изкривяване на общественото мнение относно това, колко сериозни са рисковете от тютюнопушенето. В общи линии е все едно да кажеш на пушач, който е успял да спре тютюнопушенето използвайки електронна цигара, че спокойно може да се върне на тютюневи цигари“.

Сийгел добавя, че имало принос в идентифицирането на възможно вредни компоненти в електронните цигари, като казва, че „Харвардското изследване е добавило диацетила към списъка със съставките, които е необходимо да наблюдаваме в електронните цигари“. Но отбелязва че „идеята, която това изследване е открило, че вейпинга причинява “popcorn lung” е абсолютно невярна“.

Сийгел обаче приема за нормална по-скоро реакцията на медиите към излседването, от колкото реакцията на публичните здравни движения и анти-вейпинг групите, които са се опитали да използват изследването като доказателство за опасността от електронните цигари.

„Не мисля, че медиите движат шоуто. Мисля, че медиите докладват това, което им е било предоставено. Това, което виждаме е не подивелите медии, това което виждаме е движенията против тютюнопушенето, които предоставят изопачават данните предадени на медиите“.

„Учените и групите, които публикуват тази информация са отговорни за начина, по койото резултатите се представят на публиката, както и за начина по който се интерпретират. Виждали сме много примери за абсолютно валидни данни, които са напълно „изкривени“.

Президентът на Американската Вейпинг Асоциация Грегори Конли беше дори още по-остър в атаката си срещу изкривяването на данните и невярното представяне на информацията, като е изпратил писмено становище до TheDCNF:

„Проучвания показват, че все повече пушачи на тютюневи продукти вярват, че вейпинга е също толкова вреден, колкото тютюнопушенето. Тази погрешна представа бива формирана и подкрепяна от всеки „сензационен“ доклад относно всяко ново „бомбастично“ изследване в областта на вейпинга.

„Безразсъдното коментиране на рисковете от вейпинга не само, че не допринася по-малко пушачи да спрат пушенето, но също води и до отказването на някои вейпъри от електронните цигари и връщането им към тютюнопушенето. Ужасяващо е като виждаш това да се случва.“

 

Източник: http://dailycaller.c.../#ixzz3uTAeFrqg

Нови продукти