Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Световно известна медицинска организация подкрепя електронните цигари

Дата: 2016-08-14

Една от най-престижните медицински организации предостави иновативен доклад от 200 страници в подкрепа на електронните цигари като средство за отказване от тютюнопушенето, като междувременно развенча и няколко мита, свързани с изпаряването (вейпинга).

Кралската лекарска колегия (КЛК), (The Royal College of Physicians (RCP)), която е и най-уважаваната медицинска институция в Обединеното Кралство, стигна до заключението, че електронните цигари са с 95% по-безопасни отколкото обикновените цигари и биха имали огромен принос за подобряване здравето на обществото.

Докладът, озаглавен „ Никотин без тютюнопушене: намаляване вредата от тютюна“, е един от най-задълбочените, публикувани някога, изучаващи електронните цигари и би могъл да промени из основи представите на здравните и политически организации по света. Първоначалният доклад 1962 на КЛК, който демонстрира връзката между тютюнопушенето, заболяванията на белия дроб и бронхите, принуждава  U.S. Surgeon General  да публикува историческия 1964: „Тютюнопушене и Здраве: Доклад на Консултативния Комитет на Щатската Генерална Хирургия“. Новият доклад на КЛК развенчава някои страшни истории, включително и ставащата все по-популярна представа, че изпаряването (вейпинга) довежда по някакъв начин към тютюнопушене. „Към днешна дата, няма никакво доказателство, че някои от тези процеси се случват в значителна степен в Обединеното Кралство“, казват авторите на доклада. (Други, свързани с това материали са „CDC Признава, че няма „Бетонно“ доказателство, за това че електронните цигари водят до тютюнопушене“-  (CDC Admits, No ‘Concrete’ Evidence E-Cigarettes Are Gateway To Smoking)

Авторите са категорични, че няма никакво доказателство, че употребата на електронни цигари води до привличане към тютюнопушене. „Нито един от тези продукти, към днешна дата, не е привлякъл към значителна употреба сред пълнолетните непушачи, или пък е показал свидетелство за значителноувеличаване на привличане към тютюнопушене сред младите хора“.

            Един от най-вредните митове за електронни цигари, който избухна през 2015 година, е че електронните цигари в действителност не помагат на пушачите да откажат тютюнопушенето. Противно на твърденията на някои активисти за обществено здраве в Съединените Щати, КЛК е категорична: електронните цигари могат да помогнат на пушачите да прекратят вредния навик завинаги. „Сред пушачите, употребата на електронни цигари, най-вероятно би довела до опити за отказване, които иначе не биха се случили, и при част от тях, до успех. При това положение, електронните цигари биха могли да послужат като средство за отказване на тютюнопушенето.“ (Свързани статии: „Учени считат, че Е-цигарите увеличават шансовете за отказване на цигарите“, „Могат да спасят живот“)-(RELATED: Study Finds E-Cigarettes Raise Chances Of Quitting, ‘Can Save Lives’).

            КЛК не твърди, че изпаряването (вейпинга) е напълно безопасно, тъй като вейпърите (изпаряващите) вдишват никотин и аромати. Но те стигат до заключението, че всеки риск за вейпърите е вероятно „много малък и значително по-малък от риска, произтичащ от тютюнопушенето“.

Също като предишен доклад на Public Health England (Обществено здраве на Англия), КЛК вярва, че рисковете за здравето на вейпърите много малко вероятно биха достигнали повече от 5% от рисковете, свързани с тютюнопушенето. Докладът, също така, предупреждава ревностните политици да устоят на изкушението за ограничаване на електронните цигари по начин, който би довел до възпрепятстване на тази иновация и до обезсърчаване на употребата им.

            „Този доклад успокоява всички притеснения относно тези продукти и заключава, че, с разумна регулация, електронните цигари имат потенциала да доведат до огромен принос за предотвратяване на преждевременната смъртност, заболяванията и социалните неравенства в здравеопазването, които в момента изпитват пушачите  в Обединеното Кралство“, казва Професор Джон Бритън, председател на Консултативната група на КЛК за Тютюнопушенето.„Пушачите трябва да бъдат уверени, че тези продукти могат да им помогнат да откажат завинаги всякаква употреба на тютюн“, добавя той.

Сред най-аплодиращите заключенията на учените са групите, използващи електронните цигари, които се съпротивляват на яростните атаки на политици и съмнителни обществени здравни изследователи.

            „Когато КЛК казва истината за цигарите през 1962, на правителството на Съединените Щати му отнема две години, за да навакса и пусне свой собствен доклад. На Американските обществени здравни институции не трябва да отнема два месеца, да не говорим за две години, за да поправят предишните си неверни твърдения относно вейпинга. FDA и CDC сериозно трябва да вземат в предвид насоките, дадени от КЛК, преди да продължат напред с нови ограничения или обществени кампании за бездимни никотинови продукти“, казва Грегъри Конли, президент на Американската Вейпинг Асоциация. „Въпросът към тези от масата в тютюневия контрол е, как можете да отхвърлите с лека ръка този доклад? Авторите са уважавани експерти, без финансови интереси, свързани с тютюневите или вейпинг продукти.  В един момент, тези групи ще трябва да осъзнаят, че науката отдавна надмина тяхната реторика“, добавя Конли.

            Организирането на благотворителни дейности за онкологични заболявания прибавят към тежестта на доклада от КЛК.  „Този важен доклад е точно обобщение на последните научни доказателства за това, че електронните цигари ще помогнат за разсейването на разрастващото се погрешно схващане, че те са също така вредни, както е вредно тютюнопушенето. Не са.“, казва директорът на „Изследвания за превенция на ракови заболявания в Обединеното Кралство“ Алисън Кокс.

За допълнителни коменари, посетете темата в нашия форум.

Източник: http://dailycaller.com/2016/04/27/game-changer-world-leading-medical-group-backs-e-cigarettes/