Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Електронните цигари нямат вредно влияние върху кръвта и преноса на кислород към сърцето

Дата: 2015-03-15

Според ново изследване, представено днес на ежегодния конгрес на Европейската Кардиологична Общност в Амстердам, употребата на електронни цигари няма вредно въздействие върху сърдечната циркулация и преноса на кислород към сърцето.

Учени от Центъра по Кардио-хирургия в Онасис с ръководител д-р Константинос Фарсалинос са изследвали ефекта от употребата на електронни цигари върху способността на коронарните артерии да снабдяват сърцето с кръв и кислород. Изследвана е група от 60 човека, 30 пушачи и 30 потребители на електронни цигари. Стойностите на максималния кръвоток са измерени при пушачите преди и след изпушването на 2 цигари и, в отделен ден, след употребата на електронна цигара с 18мг/мл никотин за 15 минути. При потребителите на електронни цигари измерването е извършено преди и след употребата на същата електронна цигара за 15 минути.

"Това е първото изследване, което разглежда ефекта от електронните цигари върху коронарната циркулация", каза ръководителят д-р Константинос Фарсалинос. "Знаем, че пушенето има вредно влияние и намалява способността на коронарните артерии да доставят кръв към сърцето, и нашата цел беше да установим дали електронните цигари имат подобен ефект", добави той.

След изпушването на 2 цигари, учените установяват намаляване на кръвотока с 16% и 19% повишение на кръвното налягане. След употребата на електронни цигари обаче не се забелязва разлика в сравнение с контролното измерване. "Резултатите бяха впечатляващи и свидетелстват че, за разлика от тютюна, елетронните цигари не влияят на преноса на кислород към сърцето", каза д-р Фарсалинос. "Въпреки това трябва да сме внимателни и да подчертаем, че това не означава, че няма да има усложнения в дългосрочен план. Към момента е невъзможно да преценим ефектите от дългосрочна употреба, но съществуващите доказателства свидетелстват, че електронните цигари са далеч по-безвредна алтернатива в сравнение с тютюневите продукти."

Здравните власти по света разглеждат възможностите за регулация на електронните цигари. Наскоро Европейската Комисия предложи медицинска регулация. По този повод д-р Фарсалинос каза: "Предвид огромния потенциал на електронните цигари като алтернатива на пушенето и осланяйки се на доказателствата за тяхната безопасност, е важно здравните власти да регулират тези продукти така, че те да бъдат по-достъпни за тези пушачи, които не могат да откажат цигарите с помощта на другите медицински методи."

Източник: http://clearstream.f...?p=1171&lang=en

 

За допълнителна информация и коментари, вижте темата в нашия форум.

Нови продукти