Валута
BGN
 • BGN
 • EUR
 • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Акциз на течностите за електронни цигари

Акциз на течностите за електронни цигари

   От тази година в е в сила акциз на течностите за електронни цигари, като за няколко месеца от влизането му претърпя сериозни промени. На 01.03.2023г влезе ставка, с която милилитър никотинова течност започна да се облага с 18ст без ДДС. Не мина и половин година и министерството реши да промени закона, като от 01.08.2023г акцизната ставка стана 30ст. без ДДС на милилитър. Увеличението на акциза не беше достатъчна промяна и този път решиха да наложат акциз и на безникотиновите течности. С тези промени се въведе и акциз на всички никотин заместващи продукти – пауч (торбичките за смyчене), никотинови дъвки, инхалатори…

   Няма да навлизаме в подробностите и въпросите защо изобщо всички тези продукти биват облагани с акциз, при положение, че са значително по-малко вредната алтернатива на тютюневите продукти, а още повече, че сега се облагат и безникотиновите продукти по същия начин, както никотиновите, което е още по-голям абсурд. Или защо акцизната ставка е една от най-високите спрямо останалите страни в ЕС. В тази статия ще опитаме да обясним, какви ще бъдат последиците и по-точно как акциза ще повлияе на цените и продуктите, които се предлагат в държавата ни.

   За безникотиновите течности е почти ясно, че ще изчезнат от пазара. Като казваме безникотинови, имаме предвид овкусените течностите, които са готови за директна употреба. Нашето мнение е, че абсолютно нелогично да се плаща акциз за продукт, който не съдържа никотин. Също така, при положение, че все още 100мл базов разтвор е в ценовия диапазон около 4-5лв, а овкусителите са около 7-8лв за това количество, не виждаме смисъл да се предлага продукт, на който да се плащат 36лв само акциз.

   В този ред на мисли, предполагаме, че всички готови за употреба течности без никотин ще изчезнат от пазара. Крайния срок за реализирането на тези продукти от магазините е 30.04.2024г.

   Все още нямаме официално потвърждение от държава, но според нас Шейк и Вейп (Short fill / Shake and Vape) течностите също ще бъдат разглеждани като готов продукт за употреба. Ние като вносител на такъв продукт, ще спрем да го предлагаме, поне докато не излезе официалното становище на властите, дали тези течности ще бъдат обложени с акциз.

   За течностите от типа Флейвър Шот (Flavor shot / Long fill) закона не би трябвало да се отнася, понеже съдържанието им е само концентриран аромат за овкусяване. Подобна е практиката в други държави на ЕС, като примерно Гърция, където закона е подобен на нашия, но акцизната ставка е в пъти по-ниска.

   За базовите разтвори също няма ясна дефиниция дали ще попаднат в закона или не, като според нас този продукт не би трябвало да влезе в определението за безникотинова течност за електронни цигари, тъй като не е готов продукт за употреба. Към момента ще продължим продажбата на всички видове бази. Суровините като пропилен гликол и глицерин са широко разпространени в държавата ни и се използват от редица индустрии, като облагането им с акциз ще доведе до хаос в редица браншове. За нас няма логика този тип суровини да бъдат обложени с акциз. Към момента няма държава, която да е наложила подобни мерки.

   При никотиновите течности, най-голям удар ще поемат базовите разтвори, които до скоро бяха в ценовия диапазон от около 2лв. В България закона забранява продажбата на течности с никотин в разфасовки над 10мл, а кциза на тези течности към момента е 3.6лв. Според нас базовия разтвор с никотиново съдържание ще стане минимум 6лв. За съжаление с влизането на акциза, продуктите попадат в един много по-различен режим на внос и производство, което ще доведе до допълнителни разходи, които също ще повлияят на крайната цена на продуктите. Самата акцизна ставка е заложена да се коригира всяка година, като от 01.01.2024 ще стане 35ст. без ДДС, след това 40ст. без ДДС през януари 2025г и съответно 45ст. без ДДС през януари 2026г.

   Акциза няма вариации спрямо никотиновото съдържание. Дали течността ще бъде с 3мг никотин или с 18мг никотин – ставката на шишето е една и съща. Предполагаме, че това ще доведе до спиране на всички никотинови шотове под 18мг никотин, което е и логичната стъпка, тъй като ще е много по-икономично оправдано доразреждането им.

   Предполагаме, че ще има голямо свиване на разнообразието на готовите течности за електронни цигари. Все още нямаме яснота как акциза ще окаже влияние при тях, но предположенията ни са, че търсенето на този продукт ще падне много рязко и ще доведе до свиване на разнообразието. Ние ще продължим с предлагането им както до сега - с всички никотинови нива, като ще опитаме да се адаптираме спрямо пазарните настроения и предпочитанията на потребителите.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Теодор
  По същия начин ли се облагат с акциз и ДДС еднократните вейпове?
  Отговори ›
 • Вейп фен
  Всичко това се прави понеже неочаквания интерес към цигара с 3 съставки се повиши главоломно. Което никак не се приема от тютюно производителите търпящи огромни загуби. Докато нямаше интерес към тях всичко беше наред и не бяха вредни. Когато взе да се повишава, плащаха по белодробни специалисти да казват, че били по вредни дори от обикновенна цигара. Когато номера не мина,но интереса продължава да се повишава, решиха по всякакъв възможен начин да се попречи на растежа на електронни цигари. Това което трябва да се направи е да се съберете ,вносители, продавачи и потребители и да смачкате всяко начинание за спиране на електронни цигари и продукти. Както правят фермерите в Германия. Вдигате се и мачкате закона. Малко ни тровят с менте храните, че посегнаха и на това.
  Отговори ›
 • Стефан
  Тютюневото лоби, явно не спи! Това означава ли, че онлайн магазините за вейп ще изчезнат? Нали акцизни стоки не могат да се продават онлайн…
  Отговори ›
  • Димитър
   Няма да изчезнат, но акцизните продукти ще спрат да се предлагат онлайн, докато някой не помисли че закона в сегашния му вид е дискриминационен и насочен единствено в полза на тютюневите гиганти, които държат тютюневите цигари. Електронните цигари и по-точно течностите са нишов продукт и не могат да се предлагат във всеки магазин, особено в по-малките населени места. По този начин се ограничава достъпа до тези продукти на хората, които искат да преминат на по-малко вредната алтернатива, каквито са електронните цигари.
«1»