Валута
BGN
 • BGN
 • EUR
 • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Вижте всички статии

Гнусни медийни манипулации във връзка със смъртните случаи в САЩ въпреки фактите

Гнусни медийни манипулации във връзка със смъртните случаи в САЩ въпреки фактитеВсички знаем за медийните манипулации и всички сме чували подобни „новини“, но това, което става последните седмици преминава всякакви граници. Медиите се самозабравят до такава степен, че чак стават нагли в това, което правят. А последната масова истерия създадена от тях е не само опасна за здравето на хората, а направо гнусна! Темата с електронните цигари и ползите от тях е била и ще бъде тема на дебат още много дълго. Определени кръгове с конкретни финансови интереси нямат полза от електронните цигари. За съжаление тук не става въпрос само за конкуренция от страна на тютюневите гиганти, а за интереси, далеч надхвърлящи всякакви норми на морал – фармацевтиката губи клиенти под формата на болни хора и реализирани продажби на продукти като никотинови лепенки и дъвки, а държавите си затварят очите и клякат на тютюневите лобита, понеже парите от акциз и данъци, макар и кървави не миришат.

За какво обаче става въпрос и за какво е възмущението ни към медиите последните няколко седмици?

Всичко започна с хоспитализирането на немалък брой хора със симптоми на болки в гърдите и затруднено дишане. Няма да навлизаме подробно в проблема, понеже темата е коментирана вече в другата блог статия.

Това което обаче стана ясно последните два дни е гнусната манипулация на медиите и как проблем, който няма нищо общо с електронните цигари и вейпинга като цяло, беше преписан на индустрия, която спасява животи и помага на милиони хора да се чувстват пълноценни по целия сват.

Всичко се случва, след като Бенджамин Камарило, който е един от първите заболели от смъртоносните THC (Tetrahydrocannabinol) пълнители дава интервю за Канал 7. В него Бенджамин казва, че след като се почувствал зле, имал затруднено дишане и гърдите започнали да го болят, цитираме „веднага разбрах, че е свързано с вейпинга“. И точно тук интервюто свършва.

Оказва се обаче, че Бенджамин завършва изречението с „веднага разбрах, че е от вейпингa на THC”! Тетрахидроканабинол е естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса. Използва се от много потребители по целия свят – къде легално, поради някои доказани благоприятни ефекти върху определени заболявания и къде нелегално – заради ефекта му на „напушване“. В повечето държави по света, включително и България е класифициран като забранено наркотично вещество, но в някои щати в САЩ е позволен за медицински цели.

След като репортажа бива излъчен, Бенджамин се свързва с другия участник в интервюто – Крис Гуудуин, който е собственик на магазин за електронни цигари в същия град. Двамата правят среща и записват този клип:Между временно в болницата го посещават група анти вейп активисти, които разговарят с дъщеря му и искат да го снимат държейки плакат, на който пише „Искам да започна анти вейп кампания“ (такъв плакат, с подобен текст, държи друга пострадала от същото заболяване и беше използвана по подобен начин). За него Бенджамин казва, че се е съгласил, понеже все още не е бил с ясно съзнание и е послушал дъщеря си, която му казва, че „може би е добра идея да го направят“. Казва, че ако е бил знаел, какво прави и срещу кого е насочено, не би се съгласил, като на няколко пъти казва, че съжалява.

Докато пишем тази блог статия, се появи и втори клип по случая в канала на DashVapes в YouTube.com:А какво се случва по нашите ширини?

Днес, след като стана ясно, че починалите са вече 18, големи медии като bTV и други онлайн издания, продължават да всяват паника и страх в населението с репортажи като по-долния, в който дори една дума не се казва относно истинската причина за всички тези смъртни случаи, а се говорят откровени лъжи! И после се чудят, защо хората не им вярват и търсят информацията си в алтернативни и независими източници. Ами, няма защо да се чудят, когато си позволяват такива гнусни манипулации!Какви са фактите според CDC (Център за контрол и превенция на заболяванията)?

Данните са взети директно от техния сайт – ТУК.

„Докато тече разследването, CDC препоръчва да се въздържате от употреба на електронни цигари и вейпинг продукти, ОСОБЕНО И ПО-СПЕЦИАЛНО такива, които съдържат THC”.

„Всеки, който употребява електронна цигара или изпарява, не трябва да купува тези продукти (електронни цигари със съдържание на THC или CBD масла) от неофициални източници (приятели, членове на семейството) или „от улицата“ и не трябва да ги модифицира, като добавя съставки, които не са предвидени от производителя“.

„THC употребата се свързва с широк кръг здравни ефекти, особено при продължителна употреба. Най-добрия начин да избегнете потенциални вредни ефекти е като не използвате THC, включително чрез електронни цигари или вейпинг. Лица със зависимост към Марихуана да потърсят доказани лечения от здравеопазването“.

Уважаеми медии, как да ви уважаваме, когато си позволявате такива гнусни манипулации? Хората не живеят в пещери, а истината е като слънце – колкото и да го криете с ръка, рано или късно ще намери начин да се покаже!

Но най-страшното е, че с тези си манипулации подтиквате хората, които употребяват електронни цигари обратно към доказано смъртоносното тютюнопушене, като огромна част от пушачите на тютюневи продукти, никога няма и да опитат по-малко вредната алтернатива (най-малко 95% по-малко вредна според Кралската лекарска колегия и Обществено здраве Англия) в лицето на електронните цигари! Нямате ли срам, нямате ли морал?

 

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • test
  test test test test
  Отговори ›
 • Димитър Гигов
  В тази статия има препратка към предишната, където е засегнат и описан самият проблем в детайли. За съжаление ще се окаже, че проблема не е свързан само с нелегални продукти, а и с легални, защото Бенждажим казва, че не е купувал такива на черно, а само от \"диспенсърис\" (специализирани места, където легално се продава Марихуана). Най-вероятно новия начин за разреждане на продукта не е бил добре обмислен, защото маслото под форма на Витамин Е ацетат, наистина причинява страшни поражения върху белите дробове. Не виждам глупости обаче, а само факти и цитати. За техническата грешка с CDC (частично взаимствано наименование с FDA, се извиняваме!
  Отговори ›
 • Ама много запознат с пробелма!
  А, и CDC не Център по контрол на наркотиците САЩ, е Център за контрол на болестите (Center for Disease Control - CDC)!!! Ама големи джурналсти сте - поне проверете....
  Отговори ›
 • Ама много запознат с пробелма!
  Пак си проверете данните... чула жабата, че подковават коня, и тя диганла крак! Проблема не е THC, проблема е при производството на нелегални THC картс се слага HoneyCut. Това е натурален сгъстител, който съдържа изкуствен витамин Е. Изкуствения витамин Е, когато гори при вейпинг е лош за здравето. Ако си купвате оригинални THC картс, нямате проблем. Така че, не пишете глупости!
  Отговори ›
«1»