Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Електронни цигари помагат на хората да откажат или намалят тютюнопушенето

Дата: 2014-12-18

RALEIGH, NC – Все повече тийнейджъри предпочитат електронните цигари пред традиционните цигари, сочи годишното проучване на правителството върху употребата на наркотични вещества. Друго изследване добавя към доказателствата, че електронните цигари могат да помогнат да се откажат цигарите или да се намали тютюнопушенето.

Електронните цигари са устройства захранвани с батерии, които произвеждат пара. Някои съдържат никотин. Ново изследване от Лондон показва, че пушачи, които ги използват, могат да намалят тютюнопушенето или да откажат цигарите напълно.

Марк Фостър, който наскоро премина на електронни цигари казва, че е много близко до отказването на цигарения навик.

„От както започнах да употребявам по-мощни електронни цигари, пушенето на обикновени цигари е паднало до около 2% от това, на което бях свикнал. Напълно съм ги приел като заместител на обикновените цигари“.

Peter Хайек, клиничен психолог и автор на проучването, констатира че електронните цигари могат да увеличат повече от двойно шанса за отказване на тютюнопушенето на даден човек.

Проучването разглежда данни за повече от 650 настоящи пушачи. Изследователите установили, близо 10 на сто от хората, които използват електронни цигари са били в състояние да се откажат от тютюнопушенето в рамките на една година. Около 36 процента от потребителите  на електронна цигара намали броя на традиционните цигари наполовина.

Все пак, експертите твърдят, че са необходими повече проучвания за въздействието в дългосрочна перспектива на тези устройства.