Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
  • USD
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Все повече пушачи използват електронни цигари - dnes.bg

Дата: 2014-05-21

Боят на хората в Англия, които използват електронни цигари, се е утроил през последните две години и е достигнал 2,1 милиона, пише BBC.

В проучването на здравна организация са участвали 12 000 възрастни пушачи. През 2010 само 8% от хората използвали електронни цигари. Сега повече от половината пробват заместителя.

700 000 от потребителите са бивши пушачи, а 1,3 милиона ги използват в комбинация с обикновени цигари.

Изследването показва, че само 1% от тези, които никога не са пушили, използват електронни цигари.

На въпрос защо използват електронни цигари 71% от бившите пушачи отговарят, че това им помага да ги откажат. 48 % от настоящите пушачи искат да намалят количеството, а 37% казват, че така пестят пари.

Изпълнителният директор на здравната организация Дебора Арнот коментира, че драматичното нарастване на употребата на електронни цигари означава, че все повече хора искат да откажат или намалят цигарите.

Друго проучване показва, че потреблението на електронни цигари е по-голямо от това на никотинови лепенки и дъвки.

Също така се оказва, че броят на отказалите тютюнопушенето се е увеличил през последните години.

Ръководителят на проучването професор Робърт Уест не е съгласен с твърдението, че пушенето на електронни цигари може да доведе до връщане към вредния навик. 

Дебора Арнот допълва, че електронните цигари не биха довели до повторно пропушване. Но рекламата им не бива да бъде адресирана към непушачи или подрастващи.

Саймън Кларк, който ръководи организация, подкрепяща пушачите, се радва на успеха на електронните цигари. Но според него повечето хора се разнообразяват с тях, а не ги ползват с цел отказване.

 

Източник: dnes.bg

 

Повече за статия, както и коментари по нея, може да прочетете в нашия форум.