Количка

0 артикула

Категории

Информационен сайт за различни продукти и рецепти на течности.Електронните цигари помагат за отказването от тютюнопушенето - inews.bg

Дата: 2014-05-22

Нова надежда за желаещите да се откажат от вредния навик

Пушачите, опитващи да се откажат от вредния навик, имат с цели 60% по-голям шанс за успех, ако преминат на електронни цигари. Този процент е в пъти по-висок от вероятността при използването на никотинови продукти като лепенки или дъвки, или разчитат само на волята си, предаде Reuters. Резултатите са от британско изследване, продължило 5 години и обхванало близо 6000 души, допълва БТА.

Електронните цигари могат да изиграят важна роля за ограничаването на тютюнопушенето и съответно да намалят свързаните с вредния порок болести и смъртност, споделят авторите на изследването от Юнивърсити колидж в Лондон.

Освен че причинява рак на белите дробове и други хронични респираторни заболявания, тютюнопушенето допринася съществено и за сърдечносъдовите заболявания, които са водещата причина за смъртност в света.

"Електронните цигари значително подобряват общественото здраве", казва ръководителят на изследването Робърт Уест. Като относително нов продукт електронните цигари бързо станаха обект на спорове, разделяйки общественото мнение в отношението към тях. Поддръжниците им ги смятат за мощно оръжие в борбата срещу тютюнопушенето, а противниците им твърдят, че се замества един вреден навик с друг.

Като цяло липсват достатъчно доказателства в подкрепа на безопасността и ефикасността им, както и изследванията върху ефектите на дългосрочната им употреба.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето отнема живота на 6 милиона души годишно.


Източник: inews.bg


Повече за статия, както и коментари по нея, може да прочетете в нашия форум.